Pierś kurczaka z musem z awokado w mleku kokosowym

Oto fantazja o awokado i mleku kokosowym w propozycji wytrawnej - obiadowej :) Na moje oko z wyglądu to danie broni się samo. A smakiem dorównuje prezencji :) Mięso łagodne i soczyste, dlatego niezbędny jest tutaj sos na bazie mleka kokosowego, który domyka smaki. Wystarczy zanurzyć kawałek kurczaka w sosie by sięgnąć po kolejny potencjał smakowy. Mus z awokado z płatkami kokosowymi wieńczy dzieło pozostawiając po całości pamięć smacznych doznań :)




Składniki:
  •  3 - 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g płatków kokosowych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki curry
  • sok i skórka otarta z limonki
  • 3/4 łyżeczki świeżego imbiru
  • sól, pieprz



Filety opłukać, oczyścić i naciąć w taki sposób by utworzyć kieszonkę. Filety oprószyć solą morską na zewnątrz i w środku.
Awokado obrać, zmiksować blenderem. Do pasty z awokado dodać płatki migdałowe, przetarty przez praskę ząbek czosnku i skórkę otartą z limonki. Musem napełnić kieszonki.
Piersi z kurczaka zezłocić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podpieczone piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Mleczko kokosowe doprawić curry, imbirem, sokiem z limonki i solą. Wymieszać. Piersi z kurczaka zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 25 - 30 minut.
Podawać na rukoli z sosem czosnkowym na bazie oliwy.


SMACZNEGO :)



Komentarze

  1. W składnikach nie podane są wszystkie potrzebne rzeczy jak rukola albo płatki migdałowe...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty