Truskawkowa mozaika (sernik na zimno)


Świeżość i lekkość tego sernika powala. Mocno owocowy, muśnięty słodyczą spoczywający na spodzie z kruchych kokosowych ciastek. Finezja jego wyglądu to zasługa trzech mas: musu truskawkowego, masy serowej na bazie białej czekolady i masy serowo - truskawkowej. Pysznie zachwyca :)




Składniki:
  • 160 g kruchych ciastek kokosowych
  • 60 g masła
  • 600 g twarogu śmietankowego typu president
  • 110 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 500 g puree z truskawek (Świeżych lub mrożonych)
  • 60 g + 70 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny



1. Masło roztopić. Ciastka rozkruszyć wałkiem, połączyć z masłem. Masą z ciastek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm.

2. 300 g puree truskawkowego wymieszać z 60 g cukru pudru.1 łyżkę żelatyny rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Cały czas mieszając wlewać pomału do musu truskawkowego.Odstawić do lekkiego stężenia.

3.Pozostałą część puree z truskawek(200 g) zmiksować z 300 g twarogu i 70 g cukru pudru. Kiedy składniki się połączą wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 1 łyżkę żelatyny. Zmiksować i odstawić do lekkiego stężenia.

4.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej 300 g twarogu, jogurt naturalny i cukier waniliowy. Całość starannie zmiksować. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, niewielkim strumieniem wlać do masy serowej cały czas miksując.

5. Masy nakładać naprzemiennie. Na końcu przy pomocy drucika do testowania ciast lub patyczka do szaszłyków zrobić esy floresy (uważając by zbyt mocno nie dociskać do spodu, żeby masa z ciastek została na swoim miejscu). Wstawić do lodówki na min. 4 godziny.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty