Ognista zupa cebulowa
Zupa idealna na wiosenne lub jesienne przesilenia :) Rozgrzewająca, wyrazista z przeciwbakteryjną mocą cebuli i chili. Osobiście nie skorzystałam z jej pełnego wymiaru ognistości, bo pominęłam przyprawę sambal oelek. Dla moich kubków smakowych ostrość była na akurat, ale jak wiadomo z preferencjami ostrości bywa różnie ;) Jej walory smakowe można docenić od razu albo dopiero po chwili, jednak nie sposób nie zrobić tego wcale.
Składniki:
- 2 i 1/4 l bulionu warzywnego
- 1 kg cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka ziaren różowego pieprzu
- 3 - 4 strączki czerwonej papryczki chili
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy sambal oelek (pominęłam)
- 150 startego parmezanu
Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie paski. W garnku podsmażyć cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy i curry, wymieszać i krótko razem podsmażyć. Wlać ciepły bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Ziarna pieprzu lekko rozgnieść i wsypać do gotującej się zupy. Strączki chili oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, a strączki pokroić w paseczki. Oliwki poprzekrawać na osiem części.
Składniki włożyć do zupy, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą sambal.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Zupy na przyjęcia i rodzinne obiady.
Komentarze
Prześlij komentarz