Mazurek kajmakowy
Słodki jak na mazurka przystało. Z masą na bazie mleka w proszku czyli masa, która uwodzi kubki smakowe słodkolubów. Na delikatnym kruchym cieście, które swą delikatność zawdzięcza mące krupczatce i gotowanym żółtkom. Konfitura wprowadza lekkie orzeźwienie choć również słodkie. Co do nazwy pewna nie jestem "kajmakowym" jest adekwatna nazwanym... innego pomysłu nie miałam, więc poszłam śladami autorki przepisu ;) Niemniej
bez dwóch zdań godnie będzie reprezentował populację mazurków na stole świątecznym :)
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 200 g masła
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
Mąkę połączyć z masłem, cukrem pudrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Starannie zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć na parę godzin do lodówki, a najlepiej pozostawić na noc. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy (mocno się rwie, więc najlepiej wylepiać dno rozwałkowanymi kawałkami). Z pozostałego ciasta uformować brzeg. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 25 minut.
Masa kajmakowa:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku
- 3 żółtka
Cukier i masło podgrzewać do momentu rozpuszczenia i połączenia. Dodać mleko w proszku i gotować na niewielkim ogniu aż składniki utworzą jednolitą i dość gęstą masę. Masę zestawić z ognia chwilę przestudzić, a następnie dodawać po jednym żółtku za każdym razem energicznie mieszając.
Dodatkowo:
- konfitura (u mnie malinowa)
- 40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przestudzony spód posmarować konfiturą, rozsmarować masę kajmakową. Schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić przy pomocy łyżki energicznymi ruchami tworząc esy - floresy.
SMACZNEGO :)
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska.
Komentarze
Prześlij komentarz