Chleb fiński

Chlebek codzienny. W swej naturze dość zwarty, ale nie kleisty. Towarzyszy mu lekki posmak miodu i chrupiąca skórka. Leżakowanie raczej mu nie służy - najlepszy pierwszego bądź drugiego dnia :)




Składniki:
  • 1/2 l jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 400 g mąki żytniej chlebowej
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki soli


Jogurt naturalny lekko podgrzać. Po czym wymieszać z płynnymi miodem i drożdżami. Mąkę żytnią przesiać do miski i wymieszać z solą, wlać jogurt. Starannie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ponownie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na dwie części, z każdej uformować okrągły bochenek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bochenki nakłuć widelce. Piec w temperaturze 200 stopni C prze ok. 30 minut. Wypieczone bochenki przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.


SMACZNEGO :)


Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Upiecz swój chleb.

Komentarze

Popularne posty