Ciasto cytrynowe (lemon cake)
Dość gęste i wilgotne ciasto cytrynowe. Nietuzinkowe... na początku jakby niepozornie cytrynowe, ale kolejne uderzenie smaku staje się pewniejszą identyfikacją cytryny 😍
Swą gęstość i wilgotność zawdzięcza orzechom - u mnie pół na pół - pistacjom i orzechom brazylijskim. Więc oprócz orzeźwienia cytryny, znajdziecie w nim dobrą porcję orzechowej energii 😊
Składniki:
- 1 szklanka pistacji, migdałów lub orzechów brazylijskich
- skórka i sok z 2 cytryn
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki (z górką)
- 1/2 łyżeczki soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 - 3 łyżki mleka roślinnego lub soku z cytryny
- posiekane pistacje do obsypania
Cytryny wyszorować i sparzyć.
Pistacje zmielić na mąkę (gruboziarnistą), wsypać do nich mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia i startą na małych oczkach skórkę z cytryny. Całość wymieszać.
Pistacje zmielić na mąkę (gruboziarnistą), wsypać do nich mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia i startą na małych oczkach skórkę z cytryny. Całość wymieszać.
W drugim naczyniu energicznie wymieszać oliwę, mleko, cukier, sok z cytryn i jajka. Składniki mokre połączyć z suchymi. Ciasto (będzie lejące) przelać do wyłożonej papierem keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto krótko przestudzić w formie, po czym wyjąć je z formy.
Przygotować lukier. Cukier puder połączyć z mlekiem (lub sokiem z cytryny) mieszając do uzyskania gładkiej i lejącej lecz dość gęstej polewy. Lukrem polać ciasto i obsypać posiekanymi pistacjami.
SMACZNEGO 😊
Delikatne i subtelne ciasto
OdpowiedzUsuń🙂 ❤️
Usuń