Sernik pomarańczowy w czekoladowym cieście

Wydawało mi się, że właśnie stworzyłam nowe ciasto, umieszczając masę serową pomiędzy czekoladowym ciastem... lecz Pani Grażynka zdecydowanie uświadomiła mi, że jest inaczej mówiąc na owe ciasto "O! Sernik w cieście! Znam". Także w nieświadomości upiekłam,"stworzyłam" sernik w cieście. Czekoladowy z masą serową, w której główną rolę pełni pomarańcza... gotowana. Przygotowania zacznijcie od niej 😉
W toku doświadczeń smakowych udało mi się ustalić, że ciasto pyszne 😊😍

Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub wody
  • 225 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
  • 1 pomarańcza (najlepiej ekologiczna - mają cieńsze skórki) 
  • 225 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Pomarańcz wyszorować, umieścić w rondelku i gotować przez godzinę na niewielkim ogniu. Po tym czasie zlać wodę, a pomarańcz przestudzić i pokroić na mniejsze części. Pomarańcz dokładnie zmiksować blenderem razem z twarogiem, dodać jajko,cukier, mąkę i ponownie zmiksować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać przestudzoną roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodawać kolejno po jednym jajku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Wlać 2 łyżki mleka, wsypać przesianą mąkę i zmiksować całość na niskich obrotach. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 część czekoladowej masy wyłożyć na spód keksówki, następnie wyłożyć połowę masy serowej, ponownie wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, drugą część masy serowej, i przykryć ostatnią częścią masy serowej. Każdą z mas wykładać na całej długości keksówki. Na koniec zanurzyć nóż lub widelec i wykonać nim kilka esów floresów(tak by masy ciasta się przemieszały). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 -70 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, pozostawić do całkowitego przestudzenia i posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty