Ciasto cytrynowe (lemon cake)

Dość gęste i wilgotne ciasto cytrynowe. Nietuzinkowe... na początku jakby niepozornie cytrynowe, ale kolejne uderzenie smaku staje się pewniejszą identyfikacją cytryny 😍 
Swą gęstość i wilgotność zawdzięcza orzechom - u mnie pół na pół - pistacjom i orzechom brazylijskim. Więc oprócz orzeźwienia cytryny, znajdziecie w nim dobrą porcję orzechowej energii 😊 


Składniki:
  • 1 szklanka pistacji, migdałów lub orzechów brazylijskich
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki (z górką)
  • 1/2 łyżeczki soli
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 - 3 łyżki mleka roślinnego lub soku z cytryny
  • posiekane pistacje do obsypania 

Cytryny wyszorować i sparzyć.
Pistacje zmielić na mąkę (gruboziarnistą), wsypać do nich mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia i startą na małych oczkach skórkę z cytryny. Całość wymieszać. 
W drugim naczyniu energicznie wymieszać oliwę, mleko, cukier, sok z cytryn i jajka. Składniki mokre połączyć z suchymi. Ciasto (będzie lejące) przelać do wyłożonej papierem keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto krótko przestudzić w formie, po czym wyjąć je z formy. 
Przygotować lukier. Cukier puder połączyć z mlekiem (lub sokiem z cytryny) mieszając do uzyskania gładkiej i lejącej lecz dość gęstej polewy. Lukrem polać ciasto i obsypać  posiekanymi pistacjami.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty