Kruche pomarańczowe ciastka z sezamem
Nie byłam pewna tego połączenia... sezamu i pomarańczy. Zaryzykowałam i myślę, że to ryzyko okazało się zupełnie smaczne 😊 Żaden ze smaków tu nie ginie, więc jeśli lubicie pomarańczę, jeśli lubicie sezam to polecam przetestować je smakowo w duecie 😁
Składniki:
- 100 g zmielonych (na mąkę) migdałów
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 75 g cukru trzcinowego
- sok i skórka otarta z pomarańczy
- 50 g sezamu
Dodatkowo:
cukier trzcinowy do posypania
Pomarańcz dokładnie umyć, skórkę sparzyć i zetrzeć na małych oczkach. Sok z pomarańczy wycisnąć.
Mąkę, migdały, cukier, sezam i skórkę z pomarańczy wymieszać. Dodać schłodzone masło, sok z pomarańczy i żółtko. Szybko i energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka. Następnie układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,wierzch ciastek posypać cukrem.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C przez 12 - 15 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz