Kruche pomarańczowe ciastka z sezamem

Nie byłam pewna tego połączenia... sezamu i pomarańczy. Zaryzykowałam i myślę, że to ryzyko okazało się zupełnie smaczne 😊 Żaden ze smaków tu nie ginie, więc jeśli lubicie pomarańczę, jeśli lubicie sezam to polecam przetestować je smakowo w duecie 😁



Składniki:
  • 100 g zmielonych (na mąkę) migdałów 
  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 75 g cukru trzcinowego
  • sok i skórka otarta z pomarańczy
  • 50 g sezamu
Dodatkowo:
cukier trzcinowy do posypania


Pomarańcz dokładnie umyć, skórkę sparzyć i zetrzeć na małych oczkach. Sok z pomarańczy wycisnąć. 
Mąkę, migdały, cukier, sezam i skórkę z pomarańczy wymieszać. Dodać schłodzone masło, sok z pomarańczy i żółtko. Szybko i energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka. Następnie układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze,wierzch ciastek posypać cukrem.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C przez 12  - 15 minut.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty