Ciasto dyniowe z gruszką i płatkami kokosu
Nadziane gruszką i płatkami kokosa ciasto z dyni - mocno rude, mocno wilgotne i mocno smaczne😉
Z glutenem lecz bez jajek 😊
Z glutenem lecz bez jajek 😊
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 cm świeżego imbiru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
- 2 średniej wielkości gruszki
- ok. 40 g płatków kokosa
Gruszkę obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Puree z dyni zmiksować z mlekiem roślinnym, olejem, octem i startym świeżym imbirem.
W misce wymieszać obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać energicznie lub zmiksować na średnich obrotach.
Na sam koniec dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i płatki kokosa. Delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 50 - 60 minut do "suchego patyczka".
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz