Jabłka z płatkami migdałów w koszulkach
Składniki (na 8 ciastek):
- 240 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
- 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Nadzienie:
- 4 średniej wielkości jabłka (twarde i kwaskowate np. szara reneta, antonówka)
- 30 - 40 g płatków migdałowych
- cukier trzcinowy
Składniki na kruche ciasto zagnieść energicznie, uformować kulę i odłożyć na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto podzielić na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt na długość 18 - 20 cm i szerokość ok 10 cm (tak by swobodnie owinąć jabłko w ciasto). N środku połowy płata rozprowadzić odrobinę cukru, wyłożyć płatki migdałów i umieścić połówkę jabłka. Wierzch jabłka również oprószyć cukrem. Połówkę jabłka owinąć pozostałą częścią ciasta, brzegi skleić ze sobą tak by połówka jabłka była całkowicie otulona ciastem.
Blachę wysmarować olejem i kolejno wykładać otulone ciastem połówki jabłek, wierzch ciasta posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 30 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz