Jabłka z płatkami migdałów w koszulkach

W tym przypadku siła tkwi w prostocie 😊 Kruche ciasto, jabłka, migdały 💗 Jabłka delikatne i miękkie, migdały chrupiące... 😊 Możecie podawać na ciepło lub zimno, uczynić deser bogatszym podając z sosem waniliowym bądź cynamonowym, albo i lodami. Możliwości jest wiele, natomiast nawet bez wielkich dodatków jabłuszka smakują pysznie 😊

Składniki (na 8 ciastek):

  • 240 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Nadzienie:
  • 4 średniej wielkości jabłka (twarde i kwaskowate np. szara reneta, antonówka)
  • 30 - 40 g płatków migdałowych
  • cukier trzcinowy 

Składniki na kruche ciasto zagnieść energicznie, uformować kulę i odłożyć na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto podzielić na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt na długość 18 - 20 cm i szerokość ok 10 cm (tak by swobodnie owinąć jabłko w ciasto). N środku połowy płata rozprowadzić odrobinę cukru, wyłożyć płatki migdałów i umieścić połówkę jabłka. Wierzch jabłka również oprószyć cukrem. Połówkę jabłka owinąć pozostałą częścią ciasta, brzegi skleić ze sobą tak by połówka jabłka była całkowicie otulona ciastem. 


Blachę wysmarować olejem i kolejno wykładać otulone ciastem połówki jabłek, wierzch ciasta posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 30 minut na złoty kolor.


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Popularne posty