Zupa z zielonych szparagów
Na domknięcie sezonu szparagowego - zupa z zielonych szparagów 😊 
Najbardziej uwielbiam ją za... szparagi 😁
Niby lekka, a dość pożywna. Co tu pisać wiele - prosta i pyszna jest 😊
Najbardziej uwielbiam ją za... szparagi 😁
Niby lekka, a dość pożywna. Co tu pisać wiele - prosta i pyszna jest 😊
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 pęczka zielonych szparagów
 - 3- 4 średniej wielkości ziemniaki
 - 1 duża marchew lub 2 mniejsze
 - 2 łyżki oleju słnecznikowego
 - 2 - 3 ząbki czosnku
 - 1, 25 l bulionu warzywnego
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - sól, pieprz
 - 200 g śmietany 18%
 - starty na małych oczkach ser cheddar
 
Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Ziemniaki i marchew obrać, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek, ziemniaki i marchew podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku z grubym dnem przez 3 - 5 minut. Wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu przez ok 10 minut (aż ziemniaki i marchew zmiękną). Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (złamią się same we właściwym miejscu) i wyrzucić. Główki szparagów również odłamać i odłożyć. Łodygi szparagów pokroić w plasterki dodać do bulionu i gotować 2 minuty. Główki szparagów dodać i gotować kolejną minutę. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. 
Śmietanę rozprowadzić w osobnym naczyniu z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka i wymieszać.
Śmietanę rozprowadzić w osobnym naczyniu z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka i wymieszać.
Przed podaniem zupę doprawić startym serem.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz