Sernik z białymi fiołkami
Jestem zachwycona tym sernikiem 😍 Bo piękny, ale przede wszystkim przepyszny! Wskakuje do mojej sernikowej czołówki 😊W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie, najbardziej staranną kwestią jest w nim zbieranie płatków fiołków - reszta idzie jak z płatka 😉
Kwieciste wypieki i twory zawsze podbijały moje serce, zachwycały mnie szczególnie te u Every Cake You Bake. Mistrzem wiedzy o kwiatach wciąż nie jestem... chyba bardziej przywołały mnie same fiołki (jak wołały były dla mnie jeszcze nieidentyfikowalne) - to od mamy dowiedziałam się, że fiołki są fiołkami.
Gdzieś w mej głowie widniała informacja, że fiołki są jadalne, a że w planach miałam sernik zrealizowałam ten plan podglądając inspiracje właśnie u Agnieszki 😊
Tak też powstał zachwycający (dla mnie) sernik z białymi fiołkami 💗
Spód:
- 100 g ciasteczek digestive (lub innych ciasteczek owsianych)
- 60 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu typu president
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru (+ 1 czubata łyżka do masy fiołkowej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki płatków białych fiołków
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder
- fiołki do przybrania
Masło rozpuścić. Ciastka rozkruszyć przy pomocy wałka (lub zmiksować w malakserze) i dodać do rozpuszczonego masła. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasteczkową masę.
Płatki fiołków umieścić w moździerzu i utrzeć na mus razem z łyżką cukru pudru.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii, a następnie z kolejno dodawanymi jajkami. Kiedy masa będzie jednolita i gładka dodać mąkę ziemniaczaną i mus z fiołków, ponownie zmiksować. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Sernik stopniowo przestudzić (najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wyjmując całkowicie, a na końcu po zdjęciu obręczy schłodzić w lodówce).
Przestudzony sernik posypać cukrem pudrem i przybrać fiołkami.
Przestudzony sernik posypać cukrem pudrem i przybrać fiołkami.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz