Pascha
Życzę Wam, żeby choć raz pojawiła się na Waszym świątecznym stole 😊 bo pyszna jest i zasługujecie by ją zjeść 😉 😍
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 8 żółtek
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 60 g orzechów pekan lub włoskich
- 100 g suszonych moreli
Orzechy grubo posiekać, morele pokroić w kostkę.
Żółta utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać śmietanę kremówkę w dalszym ciągu miksując.
Masę przelać do rondla i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Podgrzewać do momentu aż masa zgęstnieje (nie dopuszczając do zagotowania).
Masę przelać do rondla i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Podgrzewać do momentu aż masa zgęstnieje (nie dopuszczając do zagotowania).
Twaróg, masło i pastę z wanilii umieścić w misce i utrzeć. Dodać jeszcze ciepłą masę z żółtek i dokładnie utrzeć. Na końcu wmieszać bakalie.
Cedzak (o pojemności 1,5 l) wyłożyć gazą, następnie przełożyć masę serową. Wierzch wyrównać, przykryć gazą, a następnie nakryć talerzykiem. Cedzak wstawić do półmiska (by serwatka mogła spłynąć przez dziurki w sicie).
Gotową paschę włożyć do lodówki na cała noc. Następnego dnia ostrożnie zdjąć talerzyk, następnie gazę z góry i wyjąć z formy (najlepiej nakryć dużym talerzem przechylając cedzak do góry dnem). Ostrożnie zdjąć gazę i udekorować bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz