Mazurek kokosowo - marcepanowy (rafaello)

Co tu wiele mówić. Z mazurkami mam pod górkę... z tym było podobnie. W głowie plan i wizja. Bez pieczenia, na waflu, w stylu rafaello, przystrojony płatkami kokosu i idealnie pasującymi tu prażonymi migdałami w białej czekoladzie z kokosem i wanilią. Miało być pięknie - a jak! Mazurek zrobiony. Warstwa pierwsza, warstwa druga. Kokos jest, a migdały gdzie? Jeszcze wczoraj miałam je w rękach. Szukam i szukam, po raz enty przeglądam te same miejsca (bo może coś przeoczyłam), myślę "nie! To jakaś klątwa mazurka...". Trochę zrezygnowana, a trochę walcząca szukam dalej. Po 2 godzinach pierwszy odnotowany sukces - są! 😁 Trudno powiedzieć gdzie dokładnie były, natomiast zupełnie po cichu ujawniły swoja obecność  kiedy zaczęłam zrzucać pościel z łóżka. Sukces drugi - zdjęcia. W kategorii mazurków te uważam za moje najlepsze 😊Sukces trzeci - smak mazurka... zdobył mnie. Bardzo blisko mu do rafaello, choć tu mocniejszy akcent grają migdały, a dokładnie marcepan.
Dziś oficjalnie i po raz pierwszy tak bardzo dumna jestem z mego mazurka. Bezpiecznie oddaje przepis w Wasze ręce 💗 Ufff... 😊


Składniki:
  • 1 płat wafla 24 x 24 cm
  • 30 g czipsów kokosowych
  • 60 g prażonych migdałów w białej czekoladzie z wanilią i kokosem (dostępne w Rossmanie)

Masa kokosowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórek kokosowych

Masa marcepanowa:
  • 250 g marcepanu
  • 200  śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g grubo posiekanych migdałów bez skórki
Płat wafla wyłożyć na blasze. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i zmiksować na gładką i jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietany dodać masą z białej czekolady, zmiksować na niewielkich obrotach na jednolitą masą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wmieszać w masę za pomocą łyżki. Gotową masę wyłożyć na spód z wafla, wyrównać i schłodzić w lodowce przez 30 - 45 minut. 
Marcepan pokruszyć na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietany dodać pokruszony marcepan. Składniki zmiksować na gładką i jednolitą masę blenderem (mikser może nie poradzić sobie z marcepanem). Wsypać posiekane migdały i wymieszać.
Masę marcepanową delikatnie rozsmarować na schłodzonym kremie kokosowym. Wierzch mazurka ozdobić czipsami kokosowymi i prażonymi migdałami w czekoladzie. Mazurek schłodzić przez min. 4 godziny, a najlepiej całą noc.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty