Zupa porzeczkowa z miętą
Zupa zdecydowanie wytrawna, bo wino, bo czerwona porzeczka. Kwaskowata, ale taki urok porzeczki i wcale nie o to chodzi, żeby się tego aromatu pozbywać. Trzeba się w niej zanurzyć smakiem 😀 Na pewno podawanie jej z ryżem jest strzałem w dziesiątkę - z reszta trudno dyskutować z klasykami kuchni polskiej 😉 
Jeśli nie boicie się mniej typowych połączeń to zachęcam Was do spróbowania przynajmniej po to, by nabyć własne zdanie o czerwonej porzeczce w wytrawnej zupie 😊
Jeśli nie boicie się mniej typowych połączeń to zachęcam Was do spróbowania przynajmniej po to, by nabyć własne zdanie o czerwonej porzeczce w wytrawnej zupie 😊
Składniki:
- 1,25 l wywaru drobiowego
 - 2 łodygi selera naciowego
 - 1 goździk
 - gałązka świeżej mięty i garść liści mięty do przybrania
 - 1 - 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
 - 600 g czerwonych porzeczek
 - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
 - 1/2 szklanki śmietany 12%
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka płynnego miodu
 - sól, pieprzu
 - 1 - 2 łyżki posiekanych liści mięty
 
Porzeczki opłukać, obrać z szypułek. W rondlu z grubym dnem roztopić masło, dodać oczyszczone i osuszone porzeczki, smażyć ok 5-7 minut na niewielkim ogniu co chwilę mieszając. Dolać wino i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Przestudzić, dodać miód i zmiksować blenderem.
Seler naciowy i gałązkę mięty opłukać i osuszyć. Do bulionu dodać łodygę selera, goździk i gałązkę świeżej mięty, gotować ok 15 minut na małym ogniu (jeżeli będziecie gotować świeży bulion seler, goździk i gałązkę mięty dodać razem z warzywami). Łodygę selera i mięty wyjąć.
Wywar połączyć z musem porzeczkowym, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę rozrobić z paroma łyżkami zupy, wlać do zupy i wymieszać. Zupę podawać z ryżem i posiekaną miętą.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz