Drożdżówki z melonem, budyniem waniliowym i kruszonką

Delikatne ciasto drożdżowe, waniliowy budyń, orzeźwiający melon i kruszonka czyli... eksperyment, który okazał się sukcesem 😊 Bo drożdżówki są pyszne! 
Dzięki temu, że budyń poprzedza soczysty melon transakcja pieczenia skutecznie ominęła ryzyko zakalca 😉


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g trzcinowego cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 melona Galia
  • 1 jajko (do smarowania)
Budyń:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru trzcinowego
Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozprowadzić w mleku z łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. 
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier trzcinowy i szczyptę soli.
Całość wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować budyń. W rondelku zagotować 200 ml mleka razem z cukrem waniliowym i trzcinowym. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe 100 ml mleka z obiema mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka z cukrem wlać mieszaninę z żółtek i zagotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do przestudzenia.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami do uzyskania kruszonki (jeśli będzie zbyt mokra dodać odrobinę mąki), kruszonkę do momentu użycia umieścić w lodówce.
Połówkę melona pokroić na cienkie plastry, pozbawiając skórki i nasion. Plastry melona podzielić krojąc pod skosem na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto ugniatać przez chwilę. Podzielić na 12 równych części (ok. 80 -90 g), uformować okrągłe bułki i rozłożyć je na dwóch blachach w sporych odstępach. Użyć szklanki z szerszym dnem i zrobić w każdej z bułeczek wgłębienie, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, do wgłębienia nałożyć 1 łyżkę budyniu, 2 - 3 plastry melona (wbijając w ciasto i budyń), a na końcu posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut. Bułeczki przestudzić na kratce.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty