Drożdżowe agrestowe róże z imbirowym lukrem
Agrest 💗 Na ten smak lata czekam z utęsknieniem rok w rok. Częściej jest go mniej niż więcej, ale w tym sezonie zrobił mi niesamowitą przyjemność i pojawił się w ilości znacznej 😊 Zawinęłam go w róże - słodkie i puszyste, a że agrest kwaśny to wspaniale z nimi kontrastuje. 
P.S. Żeby Wam ułatwić cały proceder zwijania macie na zdjęciach 😉
Składniki:
- 60 g świeżych drożdży
 - 1 i 1/3 szklanki trzcinowego cukru + parę łyżek do posypania
 - 4 jajka
 - 1 kg mąki pszennej
 - 300 ml mleka
 - 130 g mała
 - 600 g czerwonego agrestu
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
- ok. 300 g cukru pudru
 - 1 łyżeczka imbiru w proszku
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 łyżki mleka
 
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru trzcinowego i dwoma łyżkami mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić w rondelku podgrzewając na niewielkim ogniu i odstawić do przestudzenia.
Masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn i mąką połączyć i wyrabiać ok 10 minut (jeśli ciasto będzie się kleić dodać odrobinę mąki). Wlać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać tak długo aż masło całkowicie wchłonie się w ciasto. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczkę i odstawić do podwojenia objętości. 
Agrest opłukać, oczyścić i osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, każdą z nich kolejno rozwałkować na koło. Koło naciąć, tak by utworzyły się cztery płatki. Na środek nałożyć porcje agrestu, agrest oblepić pierwszym płatkiem i każdym kolejnym zawijając końce pod spód, aby podczas rośnięcia róże zachowały kształt. Agrest posypać łyżeczką brązowego cukru.
Gotowe róże układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut, aż różyczki się zarumienią. 
Przygotować lukier. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać (jeśli lukier będzie rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli gęsty odrobinę mleka). Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe róże.
SMACZNEGO 😊


Komentarze
Prześlij komentarz