Intensywnie czekoladowy torcik z owocami lata
Prosty i szybki mooocno czekoladowy torcik przełożony warstwą z owoców lata. Jeśli macie ochotę na kontrast kwaskowatych owoców i sporej dawki czekolady ta propozycja jest w punkt 😊
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 125 g mąki
- 75 g kakao
- 275 g cukru trzcinowego
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa owocowa:
- 100 ml soku malinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g brązowego cukru
- 400 g mieszanki owoców lata (maliny, czerwona porzeczka, borówki i mrożone jagody)
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 10 g tłuszczu kokosowego
- 150 ml kremówki
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać kolejno po jednym jajku za każdym razem ucierać na jednolitą masę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie zmiksować z całością.
Tortownice (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, a dno dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i przestudzić. Kiedy ciasto już przestygnie przekroić na dwa blaty ciasta.
Tortownice (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, a dno dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i przestudzić. Kiedy ciasto już przestygnie przekroić na dwa blaty ciasta.
Owoce razem z cukrem umieścić w rondelku z grubym dnem i smażyć przez ok 3 minuty. Sok z malin wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do smażonych owoców. Gotować kolejne 2 minuty cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Na spód ciasta wyłożyć masę owocową i przykryć drugim blatem ciasta.
przygotować polewę. Kremówkę lekko podgrzać. Czekolady rozpuścić w tłuszczu kokosowym, a następnie połączyć z podgrzaną kremówką. Czekoladę przestudzić by nabrała gęstszej konsystencji, a następnie olać nią tort. Schłodzić w lodówce na min. 2 godziny.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz