Muffiny bananowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą
Puszyste, mięciutkie bananowe muffiny. Na pierwszy plan wysuwa się smak bananów, zaraz za nim czekolada i kokos. Są pyszne! Jeśli chcecie by miały w sobie więcej słodyczy polecam 100% czekolady mlecznej, jeśli natomiast bliżej Wam do gorzkiej to można jej użyć w 100%, ja natomiast zastosowałam trzecie rozwiązania - 50/50% 😊💛
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
 - 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
 - 2 jajka
 - 250 g mąki
 - 125 g brązowego cukru
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 50 g czekolady deserowej
 - 50 g czekolady mlecznej
 - 50 g prażonych wiórków kokosowych
 
Banany obrać, rozgnieść widelcem na gładką masę. Czekoladę posiekać.Olej kokosowy połączyć z jajkami. Mąkę, cukier, sól i sodę wymieszać w drugim naczyniu. Wymieszać składniki suche z mokrymi oraz masą bananową. Na końcu dodać czekoladę i podprażone (na suchej patelni) wiórki kokosowe. Nakładać do foremek. Piec w temperaturze 190 stopni C 20 - 25 minut.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz