Muffiny bananowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą
Puszyste, mięciutkie bananowe muffiny. Na pierwszy plan wysuwa się smak bananów, zaraz za nim czekolada i kokos. Są pyszne! Jeśli chcecie by miały w sobie więcej słodyczy polecam 100% czekolady mlecznej, jeśli natomiast bliżej Wam do gorzkiej to można jej użyć w 100%, ja natomiast zastosowałam trzecie rozwiązania - 50/50% 😊💛
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 125 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g prażonych wiórków kokosowych
Banany obrać, rozgnieść widelcem na gładką masę. Czekoladę posiekać.Olej kokosowy połączyć z jajkami. Mąkę, cukier, sól i sodę wymieszać w drugim naczyniu. Wymieszać składniki suche z mokrymi oraz masą bananową. Na końcu dodać czekoladę i podprażone (na suchej patelni) wiórki kokosowe. Nakładać do foremek. Piec w temperaturze 190 stopni C 20 - 25 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz