Muffiny bananowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą

Puszyste, mięciutkie bananowe muffiny. Na pierwszy plan wysuwa się smak bananów, zaraz za nim czekolada i kokos. Są pyszne! Jeśli chcecie by miały w sobie więcej słodyczy polecam 100% czekolady mlecznej, jeśli natomiast bliżej Wam do gorzkiej to można jej użyć w 100%, ja natomiast zastosowałam trzecie rozwiązania - 50/50% 😊💛


Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki 
  • 125 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g prażonych wiórków kokosowych
Banany obrać, rozgnieść widelcem na gładką masę. Czekoladę posiekać.Olej kokosowy połączyć z jajkami. Mąkę, cukier, sól i sodę wymieszać w drugim naczyniu. Wymieszać składniki suche z mokrymi oraz masą bananową. Na końcu dodać czekoladę i podprażone (na suchej patelni) wiórki kokosowe. Nakładać do foremek. Piec w temperaturze 190 stopni C 20 - 25 minut.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty