Kit Kat peanut butter
Podjęłam kolejną próbę stworzenia ciasta ala Kit Kat, tym razem z masłem arachidowym. 😊I okazało się, że smakiem i konsystencją bardziej przypomina lody Kit Kat niż batona. Masa jest delikatna, wręcz aksamitna. Dominuje tu czekolada, choć przyjemnie odzywa się też warstwa kremu arachidowego. Czy jest pyszny? Owszem tak! 😋 Od razu uprzedzam, że zawiera kaloryczność niepoliczalną, ale z łatwością wybaczaną w święta 🙈
Składniki:
- ok. 250 g herbatników
- 2 czekolady deserowe (po 100 g)
- 2 czekolady mleczne (po 100 g)
- 100 g masła
- 1000 ml śmietany kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 batony Kit Kat
- słoiczek masła fistaszkowego (o. 400 g)
Blachę (23 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód wyłożyć herbatnikami. Tabliczkę czekolady mlecznej i deserowej połamać na mniejsze kawałki, po czym umieścić w rondelku z 50 g masła. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę z masłem na małym ogniu łącząc w jednolitą masę. Kiedy masa czekoladowa będzie gotowa rozprowadzić ją delikatnie na spodzie z herbatników. Przygotować drugą porcję czekolady w ten sam sposób i odstawić do przestudzenia.
500 ml schłodzonej kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru, kiedy nabierze "sztywności" dodać masło fistaszkowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonej warstwie czekolady. Blachę z wyłożonymi masami włożyć do lodówki. Batony Kit Kat pokroić w ok. 0,5 cm kawałki.
Ponownie ubić 500 ml śmietany kremówki z 3 łyżkami cukry pudru, do ubitej masy dodać przestudzoną masę czekoladową i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Gotową masę wyłożyć na schłodzoną masę z masłem fistaszkowym. Wierzch wyłożyć kawałkami Kit Kata.
Chłodzić min. 4 godziny w lodówce.
SMACZNEGO :)
AicgiaZfratha Cassandra Collins https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=6nauexinbi.Ashes-Of-Kanaka-gratuita-2022
OdpowiedzUsuńchaisamara
arinKpon-wa Lashundra Harris MorphVOX Pro
OdpowiedzUsuńEset NOD 32
Movavi Video Editor
nidislate