Kit Kat peanut butter

Podjęłam kolejną próbę stworzenia ciasta ala Kit Kat, tym razem z masłem arachidowym. 😊I okazało się, że smakiem i konsystencją bardziej przypomina lody Kit Kat niż batona. Masa jest delikatna, wręcz aksamitna. Dominuje tu czekolada, choć przyjemnie odzywa się też warstwa kremu arachidowego. Czy jest pyszny? Owszem tak! 😋 Od razu uprzedzam, że zawiera kaloryczność niepoliczalną, ale z łatwością wybaczaną w święta 🙈


Składniki:

  • ok. 250 g herbatników
  • 2 czekolady deserowe (po 100 g)
  • 2 czekolady mleczne (po 100 g)
  • 100 g masła
  • 1000 ml śmietany kremówki 36% 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 batony Kit Kat
  • słoiczek masła fistaszkowego (o. 400 g)

Blachę  (23 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód wyłożyć herbatnikami. Tabliczkę czekolady mlecznej i deserowej połamać na mniejsze kawałki, po czym umieścić w rondelku z 50 g masła. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę z masłem na małym ogniu łącząc w jednolitą masę. Kiedy masa czekoladowa będzie gotowa rozprowadzić ją delikatnie na spodzie z herbatników. Przygotować drugą porcję czekolady w ten sam sposób i odstawić do przestudzenia.
500 ml schłodzonej kremówki ubić z 3 łyżkami cukru pudru, kiedy nabierze "sztywności" dodać masło fistaszkowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na przestudzonej warstwie czekolady. Blachę z wyłożonymi masami włożyć do lodówki. Batony Kit Kat pokroić w ok. 0,5 cm kawałki.
Ponownie ubić 500 ml śmietany kremówki z 3 łyżkami cukry pudru, do ubitej masy dodać przestudzoną masę czekoladową i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Gotową masę wyłożyć na schłodzoną masę z masłem fistaszkowym. Wierzch wyłożyć kawałkami Kit Kata.
Chłodzić min. 4 godziny w lodówce.


SMACZNEGO :) 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty