Mazurek śliwkowy z prażonymi orzechami laskowymi

Mazurek z masą z śliwek suszonych, cytryną i orzechami laskowymi. Obawiałam się cząstek cytryny w masie śliwkowej, a okazało się, że pasują tu idealnie! Delikatnie przełamują słodycz, gdyż wiadomo mazurek słodki być musi inaczej mazurkiem by nie był 😉 Prażone orzechy laskowe pogłębiają miłość do tego dzieła 💜
Dodatkowym plusem z pewnością jest moc śliwek, która doskonale wpływa na procesy trawienne i może przydać się w czasie świątecznym 👌


Spód:

  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao


Masa:
  • 400 g śliwek suszonych
  • 1 cytryna
  • 250 g orzechów laskowych
  • 125 ml wody
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 325 g cukru brązowego

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść energicznie na gładkie ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć przygotowanym ciastem (zrezygnowałam z rantów, ale jeśli macie ochotę oczywiście możecie je zrobić) i schładzać przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie spód upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 - 25 minut. 
Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę z cytryny. Cytrynę obrać, wybrać pestki i pokroić cytrynę w kostkę. Orzechy laskowe wyłożyć na blasze, prażyć w piekarniku w 180 stopniach C ok 15 minut, kiedy będą gotowe i ostygną obrać je.
Przygotować lukier II stopnia. Wodę zagotować w rondlu z grubym dnem. Do gotującej się wody wlać ocet i wsypać brązowy cukier. Gotować na małym ogniu (nie mieszając) do momentu aż z zanurzonej w syropie łyżki spływał będzie gęsta i równomierna nitka lukru. 
Do gotowego lukru dodać śliwki, pokrojoną cytrynę i prażone obrane orzechy. Masę wyłożyć na przygotowany ostudzony spód, pozostawić do stężenia lukru. 


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty