Babka nugatowa
Cudownie orzechowa 💗 Wspaniały smak nadają jej prażone orzechy laskowe, które w ciemnej warstwie doskonale wzmacnia nutella. Babka jest wilgotna, aromatyczna, pyszna! Babki rzadko podbijają moje serca, ale o tej śmiało mogę powiedzieć "uwielbiam ją" 😊
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
 - 150 g nutelli
 - 5 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
 - 200 g miękkiego masła
 - 200 g brązowego cukru
 - 150 g mąki
 - 4 - 5 łyżek ajerkoniaku
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 
Polewa:
- 5 łyżek śmietany kremówki
 - 2 łyżki nutelli
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 30 g mlecznej czekolady
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na blachę wysypać orzechy laskowe. Prażyć ok 10 - 15 minut, aż się zarumienią, a skórka zacznie pękać i odchodzić od orzecha. Gotowe orzechy przestudzić, a następnie obrać ze skórki pocierając orzechy o siebie w dłoniach. Obrane, podprażone orzechy zmielić w malakserze.  
Przygotować formę do babki z kominem. Dokładnie wysmarować ją masłem i oprószyć bułka tartą.
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku za każdym razem dokładnie miksując na średnich obrotach. Na końcu dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mielonymi orzechami. Całość zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać ajerkoniak, do drugiej nutellę. Białka ubić na sztywną pianę i również podzielić na dwie części. Każdą z porcji ciasta delikatnie wymieszać dokładnie łącząc składniki.
Na dno formy wylać masę z ajerkoniakiem, na nią masę nugatową. Spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto patyczkiem do szaszłyków lub widelcem tak (dzięki temu masy się wymieszają i wewnątrz powstanie marmurek). 
Babkę piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C przez ok 60 minut (do suchego patyczka; ja piekłam ok 70 minut). Gotową babkę chwilę przestudzić w formie, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę, nutellę i obie czekolady umieścić się w rondelku rozpuścić i połączyć na gładką masę(będzie dość gęsta). Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu babki pozwalając jej spłynąć by otuliła babkę.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz