Sernik dyniowy na spodzie brownie
Słowem w sedno to sernik idealnie jesienny. Moc i intensywność czekolady w połączeniu z delikatną korzenną masą serową, słodycz masy z białej czekolady dopełnia całość. I ten kolor tak pięknie pomarańczowy... Zachwyciłam się :)
Brownie:
- 200 g masła
- 200 g czekolady deserowej (60 - 70%)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 135 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
- 800 g twarogu typu president
- 1 i 1/4 szklanka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g puree z dyni Hokkaido
- 80 ml śmietany kremówki 36%
Polewa:
- Biała czekolada Studencka (180 g) (lub innej białej z bakaliami)
- 4 łyżki śmietany kremówki 36%
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło umieścić w rondelku, roztopić na małym ogniu mieszając. Gdy połowa masła się rozpuści dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać od czasu do czasu do pełnego roztopienia i połączenia. W misce utrzeć jajka z cukrem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać przestudzoną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę. Na kocu dodać mąkę i sól, ponownie miksując do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec 25 minut.
Po upieczeniu brownie zwiększyć temperaturę do 175 stopni C. Ser twarogowy zmiksować z cukrem, mąką, cynamonem, gałką muszkatołową i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodać puree z dyni, zmiksować. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
Masę serową wyłożyć na spód brownie. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C, piec kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo studzić. Schładzać w lodówce przez min. 4 godziny.
Czekoladę połamać na kostki, umieścić w rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić po schłodzonym serniku.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kwestia Smaku
Nigdy nie sądziłam, że można zrobić ciasto brownie w połączeniu z dynią ale jak widać wychodzi to i wygląda całkiem smacznie. Na ten moment ja najbardziej lubię ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż jest dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuń