Sernik dyniowy na spodzie brownie

Słowem w sedno to sernik idealnie jesienny.  Moc i intensywność czekolady w połączeniu z delikatną korzenną masą serową, słodycz masy z białej czekolady dopełnia całość. I ten kolor tak pięknie pomarańczowy... Zachwyciłam się :)



Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady deserowej (60 - 70%)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 135 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
  • 800 g twarogu typu president
  • 1 i 1/4 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g puree z dyni Hokkaido
  • 80 ml śmietany kremówki 36%

Polewa:
  • Biała czekolada Studencka (180 g) (lub innej białej z bakaliami)
  • 4 łyżki śmietany kremówki 36% 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło umieścić w rondelku, roztopić na małym ogniu mieszając. Gdy połowa masła się rozpuści dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać od czasu do czasu do pełnego roztopienia i połączenia. W misce utrzeć jajka z cukrem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać przestudzoną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę. Na kocu dodać mąkę i sól, ponownie miksując do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec 25 minut.

Po upieczeniu brownie zwiększyć  temperaturę do 175 stopni C. Ser twarogowy zmiksować z cukrem, mąką, cynamonem, gałką muszkatołową i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodać puree z dyni, zmiksować. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
Masę serową wyłożyć na spód brownie. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C, piec kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo studzić. Schładzać w lodówce przez min. 4 godziny.

Czekoladę połamać na kostki, umieścić w rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić po schłodzonym serniku.


SMACZNEGO :)

Źródło: Kwestia Smaku

Komentarze

  1. Nigdy nie sądziłam, że można zrobić ciasto brownie w połączeniu z dynią ale jak widać wychodzi to i wygląda całkiem smacznie. Na ten moment ja najbardziej lubię ciasto czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż jest dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty