Ciasto z masą cappuccino i węgierkami

Ciasto na mące amarantusowej. Amarantus chyba trzeba lubić, w moim odczuciu jest dość specyficzny, trudno mi go smakowo osadzić. Jasno też nie potrafię określić czy lubię, czy też nie. Myślę, że wrócę do tego ciasta bazując na innej mące, by się o tym przekonać ;)  Ciasto  jest smaczne. Smak cappuccino delikatny, zupełnie miło łączy się z wilgotną śliwką.



Ciasto:

  • 250 g mąki amarantusowej 
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa cappuccino:
  • 5 łyżek kawy cappuccino
  • 120 g twarogu typu president
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 750 g śliwek
  • 50 g cukru

Z mąki, proszku do pieczenia,migdałów, masła, soli, jajek i cukru pudru zagnieść energicznie gładkie ciasto. Owinąć je w folię, schładzać w lodówce min. 30 minut.
Cappuccino rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Śliwki umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, jogurt i przestudzone cappuccino, delikatnie połączyć mikserem na niskich obrotach.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę i wyłożyć tak by ciasto uformować  wyższy brzeg.
Masę cappuccino wylać na ciasto, na wierzch układać połówki śliwek,jedna obok drugiej.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 35 - 40 minut. Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty