Placki z cukinii i bobu

Są ziemniaki, jest cukinia i jest bób. Czasem do szczęścia tyle wystarczy.

Placuszki, które w mojej blogowej poczekalni spędziły zdaje się z trzy miesiące. 
Na tyle długo, że  sezon na bób minął, na cukinie może nie tak bardzo, bo z niej wytrwalsza sztuka ;) Placuszki są pyszne i wyjątkowo chrupiące. Obowiązkowo pozbawcie bób łupinek
[pozostawienie łupinek grozi pluciem ;) ].




Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 1  jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż na dwie części. Wydrążyć ziarnistą część, pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i pozostawić aby cukinia puściła sok. Obrane i oczyszczone ziemniaki również zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do cukinii, żeby też puściły sok. Cebule zetrzeć  na małych oczkach tarki, dodać do warzyw.  Zlać nadmiar soku, dociskając warzywa ręką. Następnie dodać jajko, mąkę, posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, połączyć. Na końcu dodać bób i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty