Pierniczki z żytniej mąki
Pierniki przygodowe i nietypowe od początku do końca. Pomijając przyprawy zawierają jedynie 2 składniki. W przygotowaniu bardzo energochłonne. Energię miksera pochłonęły w zupełności doprowadzając do zwarcia ;) Przed upieczeniem ciasto jest lepkie i gęste. Po upieczeniu konsystencja ciastka jest krucha, a z czasem staje się gumowa, choć aromat pierników jest bezdyskusyjny. 
Czy do nich wrócę? Nie mam pewności, jednak cieszę się, że przetestowałam tradycyjny przepis z Podlasia :)
Składniki:
- 400 g mąki żytniej
 - 2 szklanki miodu
 - 1 do 1,5 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, kardamon, anyż, gałka muszkatowa, pieprz, ziele angielskie, chili, goździki)
 - mąka ziemniaczana
 
Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto i rozwałkować. Wykrawać ciasteczka (przed wykrojeniem foremkę dobrze zanurzyć w mące, bo ciasto jest dość klejące).
Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze. Piec w temperaturze 175 stopniach C na złoty kolor.
SMACZNEGO :)


Komentarze
Prześlij komentarz