Sernik Wiedeński (III)
Sernik wiedeński czyli, ten który najprawdopodobniej trafił w polskie progi dzięki Janowi III Sobieskiemu wracającemu z bitwy pod Wiedniem. Trafił i został :)
Cechy charakterystyczne: brak kruchego spodu, twaróg półtłusty i duża ilości jajek.
Jaki jest? Ciężki, wilgotny, w tym przypadku z aromatem pomarańczowej skórki.
Cechy charakterystyczne: brak kruchego spodu, twaróg półtłusty i duża ilości jajek.
Jaki jest? Ciężki, wilgotny, w tym przypadku z aromatem pomarańczowej skórki.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 10 jajek (osobno białka i żółtka)
- 100 g masła
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
Ponadto:
- 150 - 200 g czekolady gorzkiej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Następnie dodać ser i skórkę pomarańczową. Utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową.
Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o 26 cm,wierzch wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić sernik na ok. 30 minut, wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Zdjąć obręcz.
Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o 26 cm,wierzch wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić sernik na ok. 30 minut, wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Zdjąć obręcz.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w rondelku na małym ogniu. Oblać sernik. Sernik przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz