Dżem jagodowy

5 litrów jagód - tyle ich przybyło. Z pewnej części powstały jagodzianki, kolejna porcja trafiła do zamrażalnika. Ostatnia największa do garnka, a z garnka do słoików. Z kolei słoiki powędrowały do spiżarni. Ot co! I powiem Wam, że wcale znaleźć tak prosto nie było receptury na dżem jagodowy w posiadanych przeze mnie książkach. Niby żadna filozofia to, ale z jagodami nigdy nic nie wiadomo ;)
Na 2 litry jagód dałam 1200 g cukru - mogłoby go być ciut mniej. Dżem wyszedł gęsty i słodki.
Z grzankami na maśle smakował przepysznie, ale to tylko jedna z opcji na jego wykorzystanie :)




Składniki (na 6 - 8 słoiczków o pojemności 300 ml):
  • 2 kg czarnych jagód
  • 1 - 1,2 kg cukru 


Jagody umyć, osuszyć. Przełożyć do większego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin (żeby jagody wypuściły sok).
Po tym czasie podgrzać jagody na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Gotować ok. 3 godzin, aż dżem nabierze odpowiedniej gęstości. Gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki otulić kocem i odstawić do ostygnięcia.


SMACZNEGO :)

Źródło: K. Pyszkowska, Przetwory w gospodarstwie domowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty