Delikatne bułeczki z cynamonem i orzechami

Delikatne, puchowe bułeczki z cynamonem i orzechami z cudem zdobytej - ostatniej paczki suchych drożdży 😱 Wciąż jestem pod wrażeniem deficytu drożdży. O o ile jest dla mnie jasne, że boom niepokoju spowodował zniknięcie ich w połowie marca, to nie jest dla mnie jasny ich brak teraz. Czyżby firmy produkujące tak krótkoterminowy produkt jak drożdże zaprzestały tego procederu? 
Oto zagadka 😎 Jeśli gdzieś w czeluściach kuchni, jakimś cudem macie zabezpieczoną paczuszkę suchych drożdży, albo kawałek świeżych polecam wykonanie tych bułeczek. Najlepsze oczywiście świeże, wtedy najbardziej puchowe 😊


Składniki:
  • 260 ml mleka (użyłam roślinnego)
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów pekan lub włoskich

100 ml mleka wlać do rondelka i rozmieszać z 20 g mąki tak, aby masa miała gładką konsystencje. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając do uzyskania masy przypominającej pudding. Odstawić do ostygnięcia. 
Drożdże rozmieszać z resztą mleka (powinno być lekko ciepłe) i 2 łyżkami cukru (w przypadku świeżych drożdży dodać też 1 łyżkę mąki), odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i 2 łyżkami cukru. Na środku uformować wgłębienie.
Do wgłębienia wbić jajko, przestudzoną masę z mąki i mleka oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie lepić się dłoni dodać odrobinę mąki).
Ciasto przełożyć do miski, zakryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny.
4 łyżki cukru i cynamon rozmieszać z 3 łyżkami roztopionego masła. Orzechy zmielić na grubość kaszy jaglanej. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. W rękach lub na stole uformować kulę, a następnie podłużny naleśnik (na długość dłoni). Na środku rozsmarować masło nabierając cukier (osadzi się na dnie) i oprószając zmielonymi orzechami. Dłuższe boki zawinąć do środka, tak by swobodnie zwinąć bułeczkę w rulon wzdłuż krótszego boku. Bułeczki układać na blasze zlepieniem do dołu, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wierzch bułeczek posmarować resztą masła i oprószyć orzechami.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.


SMACZNEGO 😊





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty