Piernik (szybki) "na poczekaniu"
Oto piernik. Piernik ostatniej chwili - last minute 😊
W 100 % na miodzie, przełożony masą z orzechów laskowych. Oczywiście możecie też tradycyjnie użyć konfitury śliwkowej.
W 100 % na miodzie, przełożony masą z orzechów laskowych. Oczywiście możecie też tradycyjnie użyć konfitury śliwkowej.
Przyznaje... porcja ciasta była przeznaczona na dwie keksówki, a ja wpakowałam całą porcje ciasta do jednej i w efekcie powstał piernik gigant 🙈😀 Jednak wszystko ma to swoje plusy i minusy. Piernik musiał dłużej siedzieć w piekarniku i bardzo się zarumienił inaczej określając delikatnie się przypalił 😉
Składniki (na dwie keksówki):
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki miodu
- 4 żółtka
- szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki przypraw do piernika (cynamon, imbir, goździki, anyż, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, kardamon).
- 2 łyżki oleju
Masa:
- 200 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- 150 g cukru pudru
- 1//3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
Polewa:
- 150 - 200 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka lub śmietanki
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać miód, żółtka, kakao, olej, śmietanę i 3 łyżki zimnej wody. Wyrobić ciasto rękoma (będzie lepkie, ale takie ma być). Ciasto przełożyć do wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia blaszek, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 140 stopni C i po 5 minutach zwiększyć temperaturę do 175 stopni C. Piec ok 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone pierniki przestudzić w foremkach. Przekroić na pół.
Orzechy zmielić na mączkę, dodać cukier, śmietankę i zmiksować przy pomocy blendera. Gotową masą przełożyć pierniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem, jeszcze ciepła polać pierniki.
Komentarze
Prześlij komentarz