Ciasto piernikowe z marcepanem i powidłami

W tym roku mój piekarnik mocno odpoczywał od piernika i żeby choć trochę, choć odrobinę było tego świątecznego aromatu, powstała kremowa kostka 😊 

A w niej... piernikowa nuta, wilgotne ciasto, konfitura, marcepan i krem z nutą marcepanu 😍 
Spotyka się tu lekkość i obfitość smaku 💗 To ciasto idealne na święta przed i po 😊 



Ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek (osobno białka i osobno żółtka)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie, kardamon, anyż)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
  • słoiczek powideł śliwkowych (użyłam śliwki z aronią)
  • 350 g masy marcepanowej
Krem marcepanowy:
  • 375 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy marcepanowej
  • 50 g płatków migdałów
Polewa:
  • 200 g czekolady (użyłam gorzkiej 70% i mlecznej)
  • 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
  • płatki migdałowe do posypania

Olej rzepakowy, wodę, kakao i szklankę cukru umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo (małymi porcjami) cukier. Następnie dodać żółtka i ubić. Wlać wystudzoną  płynną mieszankę i dokładnie połączyć na wolnych obrotach miksera. Wsypać suche składniki i ponownie połączyć szpatułką lub na wolnych obrotach miksera.
Ciasto przelać do formy (27 cm x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 45 minut (do suchego patyczka). 
Kiedy ciasto przestygnie przekroić je na dwa blaty (ostrym, długim nożem). Pierwszy blat ułożyć w formie, rozprowadzić na nim konfiturę. Rozwałkować masę marcepanową na cienki płat tak, by pokrył powierzchnie ciasta. Rozwałkowaną masę marcepanową ułożyć na warstwie konfitury.

Marcepan pokruszyć, dodać serek mascarpone i połączyć za pomocą miksera na średnich obrotach.
Śmietanę ubić dodając cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z masą z mascarpone, dodać płatki migdałów i wymieszać szpatułką.  Krem rozprowadzić na warstwie marcepanu. Przykryć drugim blatem ciasta. 

Czekoladę rozpuścić w garnuszku razem ze śmietaną (na wolnym ogniu). Konsystencja powinna być gładka. Jeśli czekolada się zważy warto wlać odrobinę mleka i rozmieszać polewę czekoladową.
Polewę przestudzić, a następnie rozprowadzić na górnym blacie ciasta, oprószyć płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty