Sernik z masłem orzechowym (arachidowym)

Sernik otoczony czekoladą od spodu i wierzchu, a pośrodku.... masa z orzechów arachidowych 😍
Kto kocha masło arachidowe, pokocha i niniejszy sernik. Uprzedzam lojalnie, że miłośnicy słodkich deserów mogą potrzeby słodyczy nie zaspokoić. Słodkość jest tu delikatna, aczkolwiek w moim odczuciu optymalna, a króluje smakiem oczywiście masło orzechowe 😊


Spód:
  • 200 g herbatników (użyłam Leibniz, jako jedyne (z tych które znam) nie zawierają oleju palmowego)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g masła

Składniki:
  • 750 g twarogu president
  • 300 g masła orzechowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka masła

Herbatniki rozkruszyć (w rękach, wałkiem lub w malakserze). Masło zwykłe i masło orzechowe roztopić razem z czekoladą, połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy  22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką.

Twaróg zmiksować z masłem orzechowym, dodać śmietanę, jajka, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując rant tortownicy) min. 4 godziny.

Przygotować masę czekoladową. W rondelku rozpuścić śmietanę kremówkę z masłem i czekoladą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i osiągnięcia gładkiej masy ok. 7 minut ( z czasem konsystencja będzie stawała się kremowa). Przestudzoną masę rozprowadzić na wierzchu sernika, wyrównać i ponownie schłodzić, żeby masa się ścięła.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty