Sernik z masłem orzechowym (arachidowym)
Sernik otoczony czekoladą od spodu i wierzchu, a pośrodku.... masa z orzechów arachidowych 😍
Kto kocha masło arachidowe, pokocha i niniejszy sernik. Uprzedzam lojalnie, że miłośnicy słodkich deserów mogą potrzeby słodyczy nie zaspokoić. Słodkość jest tu delikatna, aczkolwiek w moim odczuciu optymalna, a króluje smakiem oczywiście masło orzechowe 😊
Spód:
- 200 g herbatników (użyłam Leibniz, jako jedyne (z tych które znam) nie zawierają oleju palmowego)
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 g masła
Składniki:
- 750 g twarogu president
- 300 g masła orzechowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 3 jajka
- 2 żółtka
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła
Herbatniki rozkruszyć (w rękach, wałkiem lub w malakserze). Masło zwykłe i masło orzechowe roztopić razem z czekoladą, połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką.
Twaróg zmiksować z masłem orzechowym, dodać śmietanę, jajka, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując rant tortownicy) min. 4 godziny.
Przygotować masę czekoladową. W rondelku rozpuścić śmietanę kremówkę z masłem i czekoladą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i osiągnięcia gładkiej masy ok. 7 minut ( z czasem konsystencja będzie stawała się kremowa). Przestudzoną masę rozprowadzić na wierzchu sernika, wyrównać i ponownie schłodzić, żeby masa się ścięła.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz