Tarta z zapiekanym kremem śmietanowym i jeżynami
Przecudowna 💗 Z delikatną masą niczym śmietanowy mus. Wysadzana jeżynami, które nadają świeżości i lekkości. Tarta 😍
Polecam mocno 😊
Polecam mocno 😊
Kruchy spód:
- 225 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
Masa śmietanowa:
- 5 żółtek
- 400 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki mleka (użyłam roślinnego)
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Na wierzch:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 400 g świeżych jeżyn
- cukier puder do posypania
Obie mąki przesiać, dodać pokrojone zimne masło, cukier, żółtko i zimną wodę. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i umieścić w zamykanym pojemniku lub owinąć folią i schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy o średnicy 24 cm (formę wcześniejszej wysmarować masłem i oprószyć mąką lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Spód piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 minut. Wystudzić.
Żółtka razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Śmietanę razem z mlekiem i ekstraktem wanilii rozmieszać i wlać do masy z żółtek, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć cukrem. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Kiedy masa się zetnie (po wyjęciu z piekarnika może się trząść) wyłożyć na niej jeżyny i oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz