Tarta z zapiekanym kremem śmietanowym i jeżynami

Przecudowna 💗 Z delikatną masą niczym śmietanowy mus. Wysadzana jeżynami, które nadają świeżości i lekkości. Tarta 😍
Polecam mocno 😊

Kruchy spód:
  • 225 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1 - 2 łyżki  zimnej wody
Masa śmietanowa:
  • 5 żółtek
  • 400 g kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki mleka (użyłam roślinnego)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Na wierzch:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 400 g świeżych jeżyn
  • cukier puder do posypania

Obie mąki przesiać, dodać pokrojone zimne masło, cukier, żółtko i zimną wodę. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i umieścić w zamykanym pojemniku lub owinąć folią i schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy o średnicy 24 cm (formę wcześniejszej wysmarować masłem i oprószyć mąką lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Spód piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 minut.  Wystudzić.

Żółtka razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Śmietanę razem z mlekiem i ekstraktem wanilii rozmieszać i wlać do masy z żółtek, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód, oprószyć cukrem. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Kiedy masa się zetnie (po wyjęciu z piekarnika może się trząść) wyłożyć na niej jeżyny i oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty