Szybkie ciasto na kefirze z jagodami
Tak na pożegnanie lata... ostatnie wrześniowe jagody, które wylądowały w szybkim i prostym cieście na kefirze. Dla orzeźwienia polewa z białej czekolady z dodatkiem mięty 😊
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml kefiru
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 350 g jagód
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 g masła
- 3 łyżki posiekanych liści mięty
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Kefir rozmieszać z jajkami i olejem. Składniki płynne przelać do suchych i dokładnie połączyć. Połowę ciasta przelać do keksówki, wsypać jagody i zalać pozostałym ciastem. W keksówkę z ciastem zanurzyć widelec lub łyżkę i delikatnie zamieszać 3 - 4 różnych miejscach, tak by jagody rozprowadziły się po cieście.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, dodać miętę i rozprowadzić na wierzchu przestudzonego ciasta.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz