Szybkie (wegańskie) ciasto z czerwonymi porzeczkami

Do tej pory nie przypuszczałabym, że czekolada w połączeniu z olejem kokosowym może tak genialnie smakować (no chyba, że ktoś kokosu nie lubi, ale na to już nie ma rady)! Smakuje tym szczególniej jeśli polejecie nią wilgotne wegańskie ciasto z czerwonymi porzeczkami 😍

Składniki:
  • 125 g mąki orkiszowej
  • 175 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 250 - 300 g czerwonych porzeczek
Polewa:
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 100 g białej czekolady

W misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Wlać olej, wodę gazowaną, ekstrakt z wanilii i ocet jabłkowy, wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Na sam koniec dodać porzeczki i ostrożnie wmieszać je w ciasto.
Ciasto przelać do wysmarowanej olejem keksówki i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 40-50 minut (do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Upieczone ciasto wyłożyć i przestudzić.
Białą czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym podgrzewając na niewielkim ogniu do połączenia (cały czas mieszając by czekolada nie uległa przypaleniu). Jeszcze płynną czekoladę rozprowadź na wierzchu ciasta.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty