Szybkie (wegańskie) ciasto z czerwonymi porzeczkami
Do tej pory nie przypuszczałabym, że czekolada w połączeniu z olejem kokosowym może tak genialnie smakować (no chyba, że ktoś kokosu nie lubi, ale na to już nie ma rady)! Smakuje tym szczególniej jeśli polejecie nią wilgotne wegańskie ciasto z czerwonymi porzeczkami 😍
- 125 g mąki orkiszowej
- 175 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 200 ml wody gazowanej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 250 - 300 g czerwonych porzeczek
Polewa:
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 100 g białej czekolady
W misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Wlać olej, wodę gazowaną, ekstrakt z wanilii i ocet jabłkowy, wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Na sam koniec dodać porzeczki i ostrożnie wmieszać je w ciasto.
Ciasto przelać do wysmarowanej olejem keksówki i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 40-50 minut (do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Upieczone ciasto wyłożyć i przestudzić.
Białą czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym podgrzewając na niewielkim ogniu do połączenia (cały czas mieszając by czekolada nie uległa przypaleniu). Jeszcze płynną czekoladę rozprowadź na wierzchu ciasta.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz