Ciastka owsiane z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

Najbardziej kocham lato za owoce prosto z krzaka 😍 
W tym roku porzeczek było jakby mniej, choć nadal wystarczająco by wyczarować trochę słodkości. 
Ciastka, ciasteczka - idealne na podróż, ale nie tylko.
Owsiane nadziane kawałkami białej czekolady i mimo, że najczerwieńszymi porzeczkami czerwonymi to kwaskowymi. Wszystko w nich się równoważy 😊
  


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 150 g płatków owsianych
  • 175 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 100 g białej czekolady (grubo posiekanej)
Mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną połączyć.
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, jogurt i zmiksować do połączenia składników. Suche składniki wsypać do maślanej masy i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać porzeczki i grubo posiekaną białą czekoladę, delikatnie wmieszać w ciasto (część porzeczek się rozpadnie).
Kopiastą łyżkę masy wykładać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (zachowując spore odstępy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut aż brzegi się zarumienią, przestudzić na blasze. 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty