Ciastka owsiane z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
W tym roku porzeczek było jakby mniej, choć nadal wystarczająco by wyczarować trochę słodkości.
Ciastka, ciasteczka - idealne na podróż, ale nie tylko.
Owsiane nadziane kawałkami białej czekolady i mimo, że najczerwieńszymi porzeczkami czerwonymi to kwaskowymi. Wszystko w nich się równoważy 😊
Owsiane nadziane kawałkami białej czekolady i mimo, że najczerwieńszymi porzeczkami czerwonymi to kwaskowymi. Wszystko w nich się równoważy 😊
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g płatków owsianych
- 175 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 175 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 250 g czerwonych porzeczek
- 100 g białej czekolady (grubo posiekanej)
Mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną połączyć.
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, jogurt i zmiksować do połączenia składników. Suche składniki wsypać do maślanej masy i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać porzeczki i grubo posiekaną białą czekoladę, delikatnie wmieszać w ciasto (część porzeczek się rozpadnie).
Kopiastą łyżkę masy wykładać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (zachowując spore odstępy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut aż brzegi się zarumienią, przestudzić na blasze.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz