Zimowe ciastkowe ludki w czekoladzie
Przedstawiam Wam zimowego ludka - wilgotny, sycący, delikatnie cynamonowy, otulony sporą ilością czekolady, a przede wszystkim całkiem przystojny 😉 
Kto zainteresowany? 😊
Kto zainteresowany? 😊
- 1 duże kwaskowate jabłko np. szara reneta (lub 2 mniejsze)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 2 jajka
 - 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
 - 150 cukru trzcinowego
 - 250 g kwaśnej śmietany 18%
 - 250 g mąki
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - otarta skórka z 1 pomarańczy
 - szczypta soli
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
 - 50 g czekolady deserowej
 - do przyozdobienia ok 30 g białej czekolady
 
Jabłko umyć, obrać, miąższ zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na gładką masą, następnie dodać jajka i ponownie zmiksować na krem. Dalej miksując na średnich obrotach wlać śmietanę. Mąkę połączyć z cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę mączną, startą skórkę pomarańczy i starte jabłka dodać do masy. Zmiksować na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do sylikonowych ludków. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz