Miodowe ciasteczka migdałowe z cynamonem i goździkami
Kruche migdałowe ciasteczka osładzane miodem z korzenną nutą 😊 Takie codzienne, delikatnie świąteczne ☃ Idealne na zimowy czas, nawet jeśli za oknem śniegu nie widać 😉
Składniki:
- 225 g masła
- 150 g drobno zmielonych (na mączkę) migdałów
- 130 g płynnego miodu
- 1 jajko
- 375 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Gdyby ciasteczka okazały się mało słodkie wierzch ciasteczek posmarować płynnym miodem, a następnie obficie oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze trzcinowym.
Komentarze
Prześlij komentarz