Miodowe ciasteczka migdałowe z cynamonem i goździkami
Kruche migdałowe ciasteczka osładzane miodem z korzenną nutą 😊 Takie codzienne, delikatnie świąteczne ☃  Idealne na zimowy czas, nawet jeśli za oknem śniegu nie widać 😉
Składniki:
- 225 g masła
 - 150 g drobno zmielonych (na mączkę) migdałów
 - 130 g płynnego miodu
 - 1 jajko
 - 375 g mąki
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
 
Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Gdyby ciasteczka okazały się mało słodkie wierzch ciasteczek posmarować płynnym miodem, a następnie obficie oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze trzcinowym.

Komentarze
Prześlij komentarz