Piernikowa delicja
To jest jedno z tych ciast, które lepiej smakuje niż wygląda 😉 Piernik i pomarańcza (a w zasadzie galaretka z soku z pomarańczy) w zgranym duecie, naprawdę zgranym 😍 Bez tej galaretki piernik byłby ubogi niczym biszkopt bez galaretki - dopiero z nią staje się delicją 😀
Jedyne nad czym się zastanawiam apropo tegoż piernika jest kwestia dodatkowego zwilżenia go kawą lub herbatą przed nałożeniem galaretki 🍊
Składniki:
- 100 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki zmielonych migdałów
- 1/3 łyżeczki zmielonego anyżu
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 30 g płatków migdałowych
Galaretka pomarańczowa:
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (z ok 2 -3)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru trzcinowego
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany 30%
- płatki migdałowe do posypania
Miód, 50 g cukru trzcinowego i masło rozpuścić w rondelku. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 3 łyżkach wody i wlać do przestudzonej masy miodowej. Dodać zmielone migdały, przyprawy, kakao i jajko, dokładnie rozmieszać. Wsypać mąkę i ponownie dokładnie rozmieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować (papier) masłem. Na dno rozsypać 30 g płatków migdałowych, łyżką rozłożyć masę piernikową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut. Piernik wystudzić.
Żelatynę zalać ok 40 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut. Wyciśnięty sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Zdjąć z palnika, do gorącego soku dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Kiedy galaretka zacznie już tężeć wyłożyć ją na przestudzony piernik.
Czekoladę razem z śmietaną podgrzać w rondelku, mieszać do dokładnego połączenia. Polewę czekoladową lekko przestudzić (ma być ciepła i nadal płynna), a następnie rozlać na wierzch galaretki. Rozprowadzić przy pomocy łyżki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz