Trufle muszkatołowe

Trufle. Pyszne, aksamitne, czekoladowe czekoladki (na śmietance kokosowej) 😊 

Dodatek gałki muszkatołowej wpisuje je doskonale w klimat świąt 🎄🎅 Sprawdźcie sami 😊


Składniki:
  • 50 g cukru trzcinowego 
  • 225 ml śmietanki kokosowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła   

Polewa:
  • 75 ml śmietanki kokosowej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka zmielonych na mączkę prażonych orzechów laskowych 
Cukier zagotować z 50 ml wody, mieszając do chili kiedy całkowicie się rozpuści. Do roztworu cukru dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Śmietankę kokosową podgrzać razem z szczyptą soli i gałką muszkatołową. Gorącą śmietanę wlać do roztworu cukru z czekoladą, podgrzewać na niewielkim ogniu aż masa całkowicie się połączy i będzie gładka. Masę czekoladową odstawić do całkowitego przestudzenia. Masło dodać do przestudzonej masy czekoladowej, ucierać do uzyskania jednolitego kremu. Masę schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godzin. 
Schłodzoną masę nabierać małą łyżeczką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Trufle schładzać całą noc w lodówce. Następnego dnia czekoladę mleczną raz z śmietanką kokosową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą polać schłodzone trufle. Posypać mączką z orzechów laskowych i ponownie schłodzić. Następnie przełożyć delikatnie do papilotek. Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty