Trufle muszkatołowe
Dodatek gałki muszkatołowej wpisuje je doskonale w klimat świąt 🎄🎅 Sprawdźcie sami 😊
- 50 g cukru trzcinowego
- 225 ml śmietanki kokosowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g miękkiego masła
Polewa:
- 75 ml śmietanki kokosowej
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka zmielonych na mączkę prażonych orzechów laskowych
Cukier zagotować z 50 ml wody, mieszając do chili kiedy całkowicie się rozpuści. Do roztworu cukru dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Śmietankę kokosową podgrzać razem z szczyptą soli i gałką muszkatołową. Gorącą śmietanę wlać do roztworu cukru z czekoladą, podgrzewać na niewielkim ogniu aż masa całkowicie się połączy i będzie gładka. Masę czekoladową odstawić do całkowitego przestudzenia. Masło dodać do przestudzonej masy czekoladowej, ucierać do uzyskania jednolitego kremu. Masę schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godzin.
Schłodzoną masę nabierać małą łyżeczką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Trufle schładzać całą noc w lodówce. Następnego dnia czekoladę mleczną raz z śmietanką kokosową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladą polać schłodzone trufle. Posypać mączką z orzechów laskowych i ponownie schłodzić. Następnie przełożyć delikatnie do papilotek. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz