Sałatka ze skorzonery z gruszką, jabłkiem i orzechami włoskimi
Tak mocno intensywny grudzień zdarza mi się drugi raz w życiu. Od wczoraj zwalniam i pomału zanurzać się będę w klimat świąt. Bardzo na ten klimat liczę - potrzeba mi czasu i energii odrodzenia 😌
W tym napiętym czasie skorzonera pokornie czekała, aż zrobię z niej coś dobrego. Doczekała się. Nie znałam wcześniej tej jakże nietypowej rośliny, a właściwie korzenia. Mówi się też o niej dość groźnie, bo "wężymord czarny korzeń". To dlatego, że zawiera substancje pozwalające zwalczyć jad węża. Ma w sobie mnóstwo dobroci i zdrowia 😍
Natomiast jeśli chodzi o sałatkę, jest pyszna bardzo. Orzeźwiająca rzekłabym. Gruszka dosładza, cytryna przeciwnie, a skorzonera wraz z jabłkiem, jajkiem i orzechami "sprowadza na ziemię" tworząc balans między tymi smakami 😊
Składniki:
- 500 g skorzonery
- 2 jajka
- 1 duża gruszka
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Skorzonerę obrać (najlepiej w rękawiczkach - może brudzić ręce przy obróbce), dodać do gotującej się wody. Po 2 minutach gotowania posolić i wsypać cukier, gotować 30 minut. Ugotowaną skorzonerę pokroić na 1 cm kawałki i skropić sokiem z cytryny. Gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłko również obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a następnie pokroić cząstki jabłek w plastry. Pokrojoną skorzonerę, natkę pietruszki, gruszki i jabłka wymieszać z majonezem. Ugotowane jajka, obrać i pokroić w ćwierć talarki. Jajka dodać do pozostałych składników, doprawić solą, pieprzem i całość wymieszać. Sałatkę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz