Murzynek z rajskimi jabłuszkami

 Już zapomniałam jak murzynki potrafią być smaczne 😊 Cudownie sprężysty i delikatny. No i mocno czekoladowy rzecz jasna. Rzutem na taśmę wykorzystałam ostatnie rajskie jabłuszka, a one tak przyjemnie kontrastują z mocą czekolady 😉
Jest pyszny! 💗

P.S. Rajskie jabłuszka oczywiście możecie zastąpić innymi owocami.


Składniki:
  • 100 g czekolady 
  • 200 g masła
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rajskich jabłuszek
Rajskie jabłuszka pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne (jabłuszek nie obierać).
W rondelku podgrzać masło razem z połamaną na kostki czekoladą, ciągle mieszając dodać kakao,cukier  i wodę. Mieszać do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia i przestudzić.
Schłodzoną masę zmiksować z żółtkami.  Następnie dodać przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Następnie dodać pokrojone na ćwiartki jabłuszka. Wsmarowaną masłem keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez  60 - 70 minut (do suchego patyczka).


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty