Ciasto pomarańczowe z masą pistacjową i polewą czekoladową


To ciasto jest obłędne! Wciąga z każdym kolejnym kęsem 😍 Nawet mój brat, którego standardową opinią wyrażającą, że ciasto smakuje jest "może być", tym razem rzekł "dobre to". W jego ustach taki komplement jest niczym przyznanie restauracji gwizdki Michelin 😁 
Jak zobaczyłam wysokość wyrośniętego ciasta pomyślałam, że może by warto zredukować składniki do połowy porcji. Po skomponowaniu całości zmieniłam zdanie. Mimo wysokości, a tym samym ilości ciasta, jest ono na tyle pyszne - wilgotne i aromatycznie pomarańczowe - że jego mniejsza ilość mogłaby wprowadzić niedosyt 😉 Krem pistacjowy jest po prostu cudowny! 

Polecam i ostrzegam -  ciasto jest przepyyyszne! 😊💗 



Składniki na ciasto pomarańczowe:
  • 2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze
  • 150 g białej czekolady
  • 6 jajek
  • 2 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 i 1/2 szklanki maki tortowej

Pistacjowy krem z mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki obranych już pistacji

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki grubo posiekanych pistacji

Pomarańcze umyć, wyszorować i umieścić w garnku z wrzącą wodą (woda powinna w całości zakrywać pomarańcze). Gotować 30 minut. Zlać wodę, pomarańcze przestudzić. Skórkę delikatnie zdjąć z  pomarańczy zachowując jak największe jej płaty. Za pomocą noża delikatnie pozbawić skórkę wewnętrznej białej części (albedo). Miąższ pomarańczy podzielić na mniejsze części, pozbawić pestek i razem ze skórkami dokładnie zblendować na puree.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić. W misce zmiksować na puszystą masę jajka z cukrem i olejem słonecznikowym.
Białą czekoladę zmiksować z przestudzoną białą czekoladą, wmieszać masę z jajek i zmiksować na niewielkich obrotach, aż obie masy dokładnie się połączą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę dalej miksując na niskich obrotach.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dobrze by wystawał ponad blachę,bo ciasto wzrośnie wysoko). Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez 80 minut lub dłużej do "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjąć je i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Pistacje zmielić na mączkę. Masło roztopić razem z czekoladą w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Mascarpone połączyć z przestudzoną masą z białej czekolady i masła dodając też cukier puder i zmielone pistacje. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy pistacjowej i na niskich obrotach zmiksować tak by powstał jednolity krem. Krem schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie przełożyć nim blaty ciasta.

Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i podgrzać w rondelku z kremówką, cały czas mieszając by masa dokładnie się połączyła. Gotową polewę odstawić do przestudzenia by zgęstniała (ale nadal była na tyle lejąca by móc opłynąć ciasto). Przestudzoną czekoladą polać wierzch ciasta, łyżką delikatnie ukierunkować polewę by pokryła równomiernie górę ciasta i spłynęła po bokach.
Ciasto schładzać w lodówce min. 5 godzin, a najlepiej całą noc.


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

  1. Cos jest nie tak z tym przepisem. W opisie kremu nie ma skladnik a biala czekolada, ale potem nalezy dodac ostudzona biala czekolada. Jest podanie jak przyrzadzic mus pomaranczowoy ale juz nie jest wspomniane, zeby dodac go do ciasta. Wedlug mnie przepis na ciasto jest niedoskonaly, moze jest za duzo oleju, bo jest bardzo ciezkie.
    W calym przepisie jest na pewno za duzo cukru, redukowalam ile sie dalo a i tak bardzo slodkie. Kompozycja smakowa idealna, ale do poprawki.
    Ja oprocz redukcji cukru nasaczylam ciasto zielona herbata z odrobina amaretto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty