Tarta z winogronami i orzechami w karmelu

Tarta na kruchym, cienkim cieście, głębie złotego koloru zawdzięcza też octowi balsamicznemu.
Krem czekoladowy w towarzystwie karmelizowanych winogron i orzechów włoskich czyni smakowe cuda :)
Podprażone orzechy wspaniale zatapiają się w czekoladowym kremie dzieląc się swoim aromatem i przyzwoitą chrupkością :)


Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 5 łyżek maki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 180 g masła + 1 łyżka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady (65%)
  • 2 łyżki masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • 150 - 200 g białych winogron

Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier i masło. Wyrabiać opuszkami palców, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodać żółtko, łyżkę lodowatej  wody i ocet balsamiczny. Zagnieść ciasto energicznie, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 20 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować łyżką masła. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć na 10 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Schłodzone ciasto przykryć papierem do  pieczenia, posypujemy fasolką i pieczemy 15 minut. Zdjąć papier i fasolą, piec kolejne 15 minut. 
Śmietankę podgrzać na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, następnie dodać masło i ponownie wymieszać. 2/3 orzechów podprażyć na suchej patelni i grubo posiekać, rozsypać na upieczonym spodzie. Rozprowadzić krem czekoladowy, wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Cukier puder zagotowujemy w rondelku z niewielką ilością wody. Lekko przestudzić i zanurzać kolejno owoce winogron trzymając za ogonki. Karmelizowane owoce odłożyć na talerz żeby ostygły. W pozostałym karmelu zanurzyć orzechy, przestudzić i posiekać. Przed podaniem rozłożyć karmelizowane winogrona i orzechy.


SMACZNEGO :)


Komentarze

  1. Ciasto pyszne;) jak dla mnie trochę za dużo czekolady.karmel wg.mnie do winogron nic nie dał .Ale zrobię jeszcze raz :) renia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że smakowało!Karmel do winogron? Dał błysk - to pewne ;)
      Ja używałam winogron z przydomowej szklarni, więc co nieco dosłodził te mniej słodkie.
      Dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Ciasto pyszne;) jak dla mnie trochę za dużo czekolady.karmel wg.mnie do winogron nic nie dał .Ale zrobię jeszcze raz :) renia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty