Pikantne bucatini z pomidorkami, kaparami i bazylią

Można by rzec, że klasyczny makaron :) Z aromatycznym sosem z pomidorków koktajlowych, odrobiną pikanterii, którą osobiście bardzo lubię i  słonymi kaparami dodającymi wyrazistości. 



Składniki:

  • 400 g bucatini (grube spaghetti)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone papryczki peperoncino
  • 60 g kaparów
  • świeża bazylia
  • sól

Czosnek obrać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory i dusić 15 minut na średnim ogniu (w razie konieczności dodać odrobinę wody). Posolić do smaku i dodać pokruszoną papryczkę peperoncino, wymieszać. Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody, odcedzić gdy będzie al dente. Ugotowany makaron wymieszać nałożyć na talerz, polać sosem lub od razu połączyć sos z makaronem. Dodać kapary i świeżą (może być posiekana) bazylię.


SMACZNEGO :)


Popularne posty