Szarlotka na różowo (z malinami)

Uśmiech gwarantowany. Pierwszy po spojrzeniu, drugi po zjedzeniu.Ten drugi trwa od pierwszego do ostatniego kęsa. Bo ta szarlotka różowa jest malinowo - jabłkowa.
Łagodna, delikatna, inna :)


Składniki:
  •  250 g mąki 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • szczypta soli 200 g masła 
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% 
  • 1 żółtko  
  • 5 - 6  średniej wielkości jabłek 
  • 300 g świeżych malin 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią + 2 łyżki do posypania


Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Maliny opłukać.  Jabłka umieścić w rondelku razem z 4 łyżkami cukru z wanilią, dolać 1/3 szklanki wody. Smażyć na małym ogniu  do momentu aż część owoców się rozpadnie (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Pod koniec dodać maliny, zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
Obie mąki,  proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło, żółtko i śmietanę zagnieść energicznie na jednolite masę. Tortownice o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. 2/3 ciasta rozwałkować na placek większy od średnicy tortownicy. Ciasto przełożyć do tortownicy, wylepić dno i ściany na wysokość ok. 4 cm. Masą z jabłek i malin wypełnić ciasto i wyrównać. Pozostałą część ciasta ciast rozwałkować na placek, który przykryje wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Przestudzić, po ok godzinie zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Wierzch ciasta obsypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty