Szarlotka na różowo (z malinami)
Uśmiech gwarantowany. Pierwszy po spojrzeniu, drugi po zjedzeniu.Ten drugi trwa od pierwszego do ostatniego kęsa. Bo ta szarlotka różowa jest malinowo - jabłkowa.
Łagodna, delikatna, inna :)
Łagodna, delikatna, inna :)
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli 200 g masła
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12%
- 1 żółtko
- 5 - 6 średniej wielkości jabłek
- 300 g świeżych malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią + 2 łyżki do posypania
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Maliny
opłukać. Jabłka umieścić w rondelku razem z 4 łyżkami cukru z wanilią,
dolać 1/3 szklanki wody. Smażyć na małym ogniu do momentu aż część owoców
się rozpadnie (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Pod koniec dodać maliny,
zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło, żółtko i
śmietanę zagnieść energicznie na jednolite masę. Tortownice o średnicy 26 cm
wysmarować masłem i oprószyć mąką. 2/3 ciasta rozwałkować na placek większy od
średnicy tortownicy. Ciasto przełożyć do tortownicy, wylepić dno i ściany na
wysokość ok. 4 cm. Masą z jabłek i malin wypełnić ciasto i wyrównać. Pozostałą
część ciasta ciast rozwałkować na placek, który przykryje wierzch ciasta. Piec
w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Przestudzić, po ok godzinie
zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Wierzch ciasta obsypać
cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz