Jogurtowe ciasto z dynią i orzechami włoskimi

Akcent sezonu na dynie :)
Ciasto jogurtowe z dynią. Pyszne... delikatnie korzenne z orzechami włoskimi, wilgotne i ciężkie. Smak dyni nie znika zupełnie w aurze przypraw. Na ciepło z lodami waniliowymi to deser, który zrobi wrażenie :)



Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich


Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, imbirem i cynamonem.

Jajka utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masą, dalej miksując dodać puree z dyni, następnie olej. 
Ciągle miksując na niskich obrotach dodawać naprzemiennie mieszankę mączną oraz jogurt naturalny. Na końcu dodać grubo posiekane orzechy włoskie.

Blachę babki wysmarować masłem oraz oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Podawać z lodami waniliowymi.


SMACZNEGO :)



Źródło: oikosyogurt.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty