Zapiekanka z ryżu i bakłażanów

Kuchnie włoską - uwielbiam! Przełamując jej dość głęboko wbite skojarzenie  pt: pizza i makarony, nowymi potrawami. W tym przypadku na blat kuchenny wyłożone zostały bakłażany, pomidory i mozzarella ;) Razem z ryżem skomponowały smaczną, łagodną w smaku zapiekankę. Góra z pomidorów, mozzarelli i bakłażanów nadaje całości świeżości. Najlepsza jest na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, później jej walory smakowe ubożeją. Warto przetestować :)


Składniki:
  • 600 g ryżu
  • 50 g parmezanu
  • 2 nie duże bakłażany
  • 3 mozzarelle
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • sól, pieprz


Ryż ugotować, odcedzić i wymieszać z 2 - 3 łyżkami oliwy, odstawić do ostygnięcia. Jednego bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, żeby wypłynął z nich gorzki sok. Bakłażany odcedzić i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, a następnie wymieszać z ryżem, pesto i połową startego parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę ryżową włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, ubić łyżką i wyrównać. Drugiego bakłażana rozkroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 minut, plastry odsączyć. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Mozzarellę i pomidory również pokroić w plastry. Plastry pomidorów, mozzarelli i bakłażanów rozłożyć naprzemiennie na ryżu, posypać resztą parmezanu i polać oliwą. Zapiekać przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty