Muffiny z camembertem
Połączenie idealne uwielbianych przeze mnie muffin z uwielbianym przeze mnie camembertem czyli przepysznie wilgotne muffinkowe bułeczki. Świetne jako dodatek do zup - ja skomponowałam je z zupą z soczewicy, którą niedługo Wam zaprezentuje. Nie zawiodą tez jako słona przekąska czy ciepła przystawka :) Jeśli nie macie pomysłu na to co zrobić z suchymi bułkami (choć myślę, że i chleb się sprawdzi) to te muffiny są rewelacyjnym rozwiązaniem :) Gwarantuje, że zasmakują!
Składniki (na 10 szt.):
Mleko podgrzać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. Jajka rozkłócić w ciepłym mleku, dodać kawałki suchej bułki, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, żeby składniki się "przegryzły".
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Camembert pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki, połączyć z namoczonymi w mleku bułkami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle po czym dodać do masy serowo -bułkowej, doprawic do smaku.
Foremki do muffin wysmarować masłem, posypać równomiernie bułką tartą. Do każdej foremki nałożyć porcję ciasta. Piec na ciemnozłoty kolor przez ok. 30 minut.
Składniki (na 10 szt.):
- 5 suchych kajzerek
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g dojrzałego camemberta
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Mleko podgrzać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. Jajka rozkłócić w ciepłym mleku, dodać kawałki suchej bułki, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, żeby składniki się "przegryzły".
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Camembert pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki, połączyć z namoczonymi w mleku bułkami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle po czym dodać do masy serowo -bułkowej, doprawic do smaku.
Foremki do muffin wysmarować masłem, posypać równomiernie bułką tartą. Do każdej foremki nałożyć porcję ciasta. Piec na ciemnozłoty kolor przez ok. 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz